Обележавање Светског дана оболелих од дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса представља највећу светску кампању посвећену подизању свести о дијабетесу. Покренут је 1991. године од стране Међународнe федерације за дијабетес (ИДФ) и Светскe здравственe организацијe (СЗО) као одговор на ескалирајућу здравствену претњу коју представља дијабетес. Хиљаде локалних кампања, активности, пројекција, састанака и догађаја одржавају се сваке године 14. новембра, али и током целог месеца новембра.
Овај дан има за циљ да буде водећа платформа за промовисање напора за заговарање за дијабетес, да промовише важност предузимања координисаних и усклађених акција за суочавање са дијабетесом као озбиљном глобалном претњом по здравље, скрене пажњу на кључна питања и држи дијабетес чврсто у центру пажње глобалне јавности и политике.
Дијабетес је главни узрок слепила, отказивања бубрега, срчаног удара, можданог удара и ампутације доњих удова. Здрава исхрана, физичка активност и избегавање употребе дувана могу спречити или одложити дијабетес типа 2. Поред тога дијабетес се може лечити и његове последице избећи или одложити лековима, редовним прегледом и лечењем компликација.

Поводом данашњег дана ученици Средње школе “Жикица Дамњановић” су се окупили заједно са колективом Дома здравља у циљу подизања свести нашим суграђанима оболелих од дијабетеса, о самом значају редовне самоконтроле шећера у крви, мерење крвног притиска, придржаавање хигијенско дијететских мера и редовних контрола свом ендокринологу. Ученици су учествовали у акцији тиме што су нашим суграђанима мерили крвни притисак, шећер у крви, вршили едукативни разговор о значају самоконтроле, о могућим компликацијама болести, регуларним вредностима крвног притиска и гликемије, правилној исхрани и физичкој активности. Делили су и брошуре као облик здравственог просвећивања оболелима од дијабетеса .

Кључне поруке Светског дана дијабетеса 2022. године:

  • Доступност инсулина. Сто година након његовог открића, инсулин и даље остаје ван домашаја многих којима је потребан.
  • Доступност оралних лекова за дијабетес. Орални лекови који су неопходни за контролу типа 2 дијабетеса су често недоступни, посебно у земљама са ниским и средњим приходом.
  • Доступност опреме и помагала за самоконтролу дијабетеса. Праћење глукозе у крви је основна компонента у лечењу дијабетеса. Још увек великом броју оболелих особа није обезбеђена потпуна доступност потребној опреми и помагалима за самоконтролу дијабетеса.
  • Доступност образовања и психолошка подршке. За успешно управљање дијабетесом, оболелим особама је потребно континуирано образовање.
  • Доступност здравих, безбедних намирница и простора за физичку активност. Ове основне компоненте превенције и лечења дијабетеса неопходно је обезбедити особама који живе са дијабетесом или имају висок ризик за настанак дијабетеса.

                                                     Наставници стручног већа здравствене неге

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.