Средња школа Жикица Дамњановић

Педијатријска сестра – техничар

Педијатијска сестра – техничар поседује знање и компентенције непходне у неговању и лечењу како болесне тако и здраве деце. У току школовања стиче знања о психо-физичком расту и развоју, о дечијим болестима и поступцима у неговању и лечењу деце.

Поред стручних знања и компентенција за извођење многих хигијенско-техничких радњи, педијатриска сестра-техничар мора поседовати нежност, доброту и љубав за свако дете којим се бави. Обучена је да прати раст и развој деце, да пружи савете и подршку родитељима у процесу заштите и очувања здравља деце.

За ово одговорно и озбиљно занимање школовање траје четири године. Наставници и професори су слични као у основним школама за опште образовне предмете, а за стручне предмете доктори разних специјалности,психолози и више медицинске сестре-техничари.

Настава се изводи у учионицама школе,кабинетима за опште образовне предмете и здравствену негу,анатомију и наставним базама ван школе, као што су: О.Б. „Стефан Високи“, Дому Здравља и дневном боравку за омладину ометену у развоју и особе са аутизмом „ПУЖ“.

У учионици се ради и учи са целим одељењем,а на вежбама су ученици подељени по групама. На вежбама се увежбавају и стичу знања и прва искуства из разних области. Некада буде и тешко, али увек надвладају позитивне емоције јер се ради са људима који су рањиви и болесни, а на указану бригу и помоћ узвраћају бескрајном захвалношћу.

После завршетка школовања

По завршетку школовања се запошљавају у домовима здравља, клиничким и болничким центрима, при кућној нези и лечењу, предшколским установама, у државним и приватним здравствениминституцијама код нас и у иностранству.

Могућност даљег школовања

Са дипломом наше школе можете се са лакоћом уписати на високе и академске студије здравствене неге, медицински факултет, стоматолошки факултет, факултет физичке културе, фармацеутски факултет, скоро на свим факултетима природног и друштвеног усмерења.

Дели