„И ти можеш зауставити трговину људима!“

Удружење грађана „Свет речи“ из Велике Плане, у периоду од 22. марта до 27. септембра 2021. године, реализује пројекат „И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРОВИНУ ЉУДИМА!“, који је део акције „ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ“, која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе HORIZONTAL FACILITY, за Западни Балкан и Турску 2019-2022, а спроводи Савет Европе.

Ученице прве године, смера медицинска сестра-техничар, Ања Ђурђевић, Ирена Пауновић и вероучитељ Марко Грчић, из средње школе „Жикица Дамњановић“ из Смедеревске Паланке, били су један од учесника пројекта „И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРОВИНУ ЉУДИМА!“.

Циљ програма јесте да се формира и обучи 20 школских, вршњачких тимова, како би у раду са младима, који долазе из осетљивих друштвених група, мотивисали их да преузму активну улогу у свом окружењу, кроз организовање различитих активности.

Организовано је више занимљивих радионица које је водио драмски педагог Мирослав Николић. Циљ ових активности је да се млади информишу и да им се подигне свест, када је упитању сазнање, о трговини људима.

Због поштовања епидемиолошких мера, сви учесници семинара, подељени су у три групе. Наредна група 22. и 23. маја, такође ће похађати овај семинар, где ће Јелена Јовковић, психолог и ученице друге године, смера медицинска сестра-техничар, Николина Стојадиновић и Сара Чупић, чинити другу групу представника средње школе „Жикица Дамњановић“ из Смедеревске Паланке.

Трговина људима, посебно женама и девојкама, је глобални проблем савременог друштва. То је један од највећих проблема човечанства, који највише погађа децу и младе, из осетљивих друштвених група и сиромашних средина, који су уједно и најугроженији.

Пројекат ће бити имплементиран у 20 градова Србије: Велике Плане, Смедеревске Паланке, Смедерева, Пожаревца, Кучева, Великог Градишта, Деспотовца, Јагодине, Сомбора, Бујановца, Врања, Власотинца, Владичиног Хана, Бора, Зајечара, Мајданпека, Краљева, Крагујевца, Лапова и Београда.

Циљ пројекта „И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРОВИНУ ЉУДИМА!“ је да се млади, путем различитих радионица и форум театара, едукују, како не би постали жртве трговине људима.

Аутор: Марко Грчић, вероучитељ

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.