Превенција наркоманије

Наркоманија је појава поновног узимања дроге и представља велики социјални и медицински проблем. Број зависника од дроге се стално повећава. Угрожени су адолесценти од 13 до 25 година живота и други. Наркоманија води у брзо и тешко пропадање личности, па овом проблему треба приступити врло озбиљно и на време. Адолесценти су група под ризиком за појаву наркоманије, јер они желе да пређу границе конвенцијалног понашања и да буду као и другу или пак да се разликују од других. Они користе дрогу као лично обележје, израз става, безусловне слободе и  бунта против ауторитета. На тај начин улазе у опасност да се доживи егзистенционални промашај и постану нико и ништа. 

Зависност од дрога је сложена појава која представља социјо-медицински проблем. Фактори који могу утицати да се посегне за дрогом су:

  • лоше друштвено окружење
  • личност
  • понашање индивидуе
  • експериментисање са вршњацима
  • лоши односи са родитељима

Адолесценти узимају дрогу да би ублажили негативне емоције (узбуђење, анксиозност) или да се подстакне позитивно осећање, када је особа уморна, депресивна  или апатична. Код зависника се не може препознати да нису развили вештине за овладавање стресних ситуација.

Основано се сумња да у Србији има 80 000 малолетних зависника! Иако нема прецизних показатеља о броју младих који користе илегалне супстанце, Србија прати неславан европски просек – 18,3 одсто матураната узме неки опијат бар једном недељно. Преведено на бројке, то значи да је у Србији свако пето дете до пунолетства пробало неки од опијата.

Превенција наркоманије и здравствено просвећивање адолесцената о опасностима, које произилазе из употреба дрога треба започети са школском децом и спроводити га дозирано како се не би изазвао контра ефекат и виду радозналости појединца и групе.

У циљу превенције ученици Средње школе „Жикица Дамњановић“ смера медицинска сестра-техничар спроводе вршњачку едукацију у основним школама на територији општине Смедеревска Паланка. На овај начин практично примењују теоретски стечена знања, која ће помоћи основцима да не уђу у зачарани круг дроге.

Јелена Павловић, наставник здравствене неге

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.