Округли сто „ Храна и здравље“

Еко-школа СШ „Жикица Дамњановић“ је активно учествовала у реализацији округлог стола, одржаног 4.12.2023. у Београду. Округли сто је организован у сарадњи са Европским бироом за животну средину и са Глобалним климатским фондом, обе организације из Брисела, у оквиру Horizon програма. Тема је била Преобликовање одлучивања грађана за Европски зелени договор – Заједница Европљана која промовише активно учешће и промишљање у зеленој и праведној транзицији. Акценат је био на храни.

Нашу Еко-школу су представљали:

  1. Маја Спасојевић, технолог из Голда и социјални партер наше школе, са презентацијом на тему употребе тропа од цвекле и ђумбира, у сврху прављења хранљивих енергетских кексића.
  2.  Милена Јашовић, професор прехрамбене групе предмета, са видео материјалом у вези са награђиваним међународним пројектом Хемија традиционалне хране.
  3. Соња Перовић- Матић, професор прехрамбене групе предмета, са тумачењем резултата анкете Исхрана адолесцената, која је два пута спроведена у нашој школи, 2020. и 2023.г.
  4. Татјана Тешић, професор хемије и екошколски координатор, са видео материјалом у вези са награђеним међународним пројектом Eco Steam.

На округлом столу смо чули и запажања запослених у Заводу за јавно здравље у вези са исхраном деце, затим научно-истраживачки рад у вези са пестицидима у храни, законске мере у вези са одлагањем хране којој је истекао рок употребе, као и бројне примере добре праксе.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.