Ноћ истраживача- истраживачи у школама

У Средњој школи „Жикица Дамњановић“ се вредно ради на неколико пројеката у којима ће активно учествовати и ученици, али и наставници.

Једна од значајних активности током целе школске године ће бити учешће у пројекту „Ноћ истраживача“ кроз низ предавања и радионица младих научника из различитих области. Носиоци пројекта су Факултет за физичку хемију и Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, под покровитељством Европске комисије, а ми узимамо учешће у делу који има назив „Истраживачи у школама“.

Програм за средње школе подразумева представљање истраживања и пројеката на низ научних тема, од медицине и пољопривреде у служби здравља, преко дигиталних технологија и нових извора енергије, до проучавања климатских промена и биоекономије. Идеја је да се кроз посете школама обележе посебни датуми од значаја за науку, као што су међународни дани посвећени различитим темама (микроорганизмима, храни, земљишту, води, здрављу, биодиверзитету) и „научни празници“ који промовишу савремену науку, као што су Међународни дан науке, Дан жена и девојака у науци, Светски дан креативности и иновација.

Одазвали смо се позиву др Сање Јеремић са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и у понедељак 17. октобра ћемо бити домаћини:

  • Танић др Миљани са Института за онкологију и радиологију Србије са темом Течне биопсије – ковчег са благом биомедицине – предавање/радионица. Ученици ће моћи да виде разне узорке течних биопсија и кроз игру „пецају“ фрагменте ДНК.
  • Николић др Валентини са Института за кукуруз „Земун Поље“ са темом Усев који храни свет: кукуруз као извор хране за људе и животиње, индустријска сировина и еколошки енергент. Прича о пореклу кукуруза, традиционалном коришћењу, али и примени у добијању различитих производа – скроба, гризева, глутена, уља, алкохола, напитака, биоетанола, амбалаже, иверице, картона. . .
  • Стефану Јаковљевићу са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство са темом Бактерије, наши пријатељи. Предавање појашњава нашу везу са бактеријама и објашњава на које начине микробиота помаже човеку. Користећи жив модел ваљкастог црва показаће један од приступа којим научници испитују ефекат такозваних доброћудних бактерија.

Координатор пројектних активности

Ана Стојановић, проф.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.