НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

У више од 170 земаља у свету обележава се Светска недеља дојења, у знак подршке и промоције дојења као најздравијег начина исхране беба. 

4

Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. Не само састав већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране! Мајчино млеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија.

Дојење је много више од храњења. То је процес узајамности. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.

Поводом Националне недеље дојења 01.-07.октобра ученици Средње школе „Жикица Дамњановић“  спремили су хамере који ће бити постављени у  Саветовалиште за труднице на којима су представили неке од следећих тема: Истине и заблуде о дојењу ,предности дојења за мајку,предности дојења за бебу . 

За циљ смо имали да пошаљемо поруку и подигнемо свест о значају дојења за раст и развој наших најмлађих, а и пружимо подршку   свим мајкама које су препознале важност и изабрале овај начин исхране за своју децу.

Наставници стручног већа Здравствене неге

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.