Афирмација интеркултуралности и толеранције у Средњој школи „Жикица Дамњановић“ и Основној школи „Олга Милошевић“

Екуменска хуманитарна организација је подржала пројекат „Негујемо толеранцију“ који је укључио ученике из Средње школе“Жикица Дамњановић“ и ученике Основне школе „Олга Милошевић“. Циљ пројекта је сензибилисање и оснаживање младих да развијају односе засноване на толеранцији, равноправности и уважавању различитости.

Ученици средње школе су прошли низ радионица које су се бавиле предрсаудама и дискриминацијом коју имају сами ученици и преиспитивањем сопствених уверења и понашања која имамо према одређеним популацијама према којима се најчешће гаје предрасуде. Током радионица су освестили своје предрасуде и како могу да дискриминишу, затим како да се боре против предрасуда кроз додатно информисање, стицање знања и освешћивање да брзо доносимо закључке на основу малог броја информација. Део радионица је припремио наше ученике да се баве вршњачком едукацијом која промовише принципе инклузивног друштва, превенцијом дискриминације и предрасуда.

Стечена знања вршњачки едукатори уз подршку ментора, психолога Јелене Јовковић су применили у раду са ученицима Основне школе „Олга Милошевић“. Две групе ученика су прошле кратку вршњачку едукацију о стеротипима, предрасудама и дискриминацији кроз активности осмишљене да тако да ученици могу да стекну увиде у своје ставове и вредности и да препознају разлике, не у циљу вредновања, већ разумевања других култура.

У наставку активности пројекта „Негујемо толеранцију“ ученици обе школе ће радити на виртуелном интеркултуралном кутку.

Реализацијом овог пројекта 45 ученика је унапредило своје вештине и знања о толлеранцији и поштовању различитости.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *