Средња школа Жикица Дамњановић
ВажноОбавештењаСлајдерУченици

Обавештење за ученике

Поштовани ученици,

У току је осма недеља у којој се одвија настава на даљину. Не могу да не делим одушевљење ваших наставника истрајношћу и доследношћу, коју исказујете у овим данима и недељама. Разноврсност начина комуникације и реализације наставе и задатака нам је јасно показала да многе ствари могу да буду и другачије, да смо способни да се брзо прилагодимо сасвим новим условима рада, да користимо и ефикасно употребимо алате које раније никада нисмо користили. Значи, може и другачије!

Ово време је показало, веома јасно, да има оних ученика којима баш овакав начин рада одговара и да сада показују веће интересовање и успешнији су него током трајања редовне, а често и традиционалне наставе, без коришћења нових технолошких могућности и иновација. Добро је што су искористили ову ситуацију и показали да могу више и боље, и себи и наставницима. Значи, може боље!

Често се питате када се враћамо у школу редовној настави. Природно је да сте се ужелели непосредних контаката, познатог окружења, комуникације и дружења. Наравно да и овај нови начин рада када уђе у рутину постаје заморан, јер се захтеви нижу један за другим и траже нашу сталну пажњу и концентрацију. Социјални контакти нам свима недостају и коначно се показало да комуникација само преко порука, друштвених мрежа или телефоном никако не задовољава нашу потребу непосредних контаката и сусретања.

Судећи по речима министра просвете повратка у школске клупе за целокупну популацију школараца неће бити. Редовна настава на даљину ће се окончати до краја маја. Зато прионите још овај месец, уложите додатне напоре да ваша сарадња са наставницима да што боље резултате, које ћемо на крају овог периода сумирати као оцену. Закључне оцене су просек свих оцена које сте имали у ес-дневнику током школске године. Само ваш труд и залагање могу бити награђени бољим општим успехом. Значи, само јако до краја!

Већ сам се обраћао и оном делу ученика који се ретко или никако не укључују у рад. То што сте постали члан групе из неког предмета, а да нисте одговорили ни на једно постављено питање, нисте реализовали задатке, значи да нисте активно учествовали у раду и повлачи са собом недовољну оцену. На жалост и даље има и таквих. И они су доследни и упорни у доказивању да неће и не желе да узму учешћа у свом образовању. Ова врста упорности се своди на тврдоглавост и води нас у месец јун.

Овај месец је предвиђен као време повратка у школе за оне који нису одговорили  задацима из периода наставе на даљину. Током тог месеца пружа им се последња шанса да, ако је икако могуће завреде позитиван успех, или остану на поправним или разредним испитима. Током јуна ћемо се бавити израдом завршних и дипломских радова и њиховом одбраном на испитима. Тиме ћемо окончати рад са највећим делом ученика.

У животу све пролази. Тако ће проћи и ово време и остати у нашим и вашим сећањима као једно посебно искуство. Колико смо и шта научили у ово време и од овог времена, показаће будућност, нова школска година или нека нова школа. Најважније је да из свега изађемо заједно, као победници. Победници који се боље познају, разумеју и више поштују.

Видимо се ускоро. Срдачни поздрави.

Жељко Поштић, професор

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *