Луголов раствор и његова примена у лековите сврхе

Раствор јода се користи у медицини већ 180 година. Oткрио га је француски доктор Лугол 1829. године. У почетку му се примена сводила углавном на лечење гихта, касније се утврдило да је вишеструко користан за велики низ тегоба.

Луголов раствор представља природну надокнаду јода у организму, чији мањак може проузроковати бројне последице укључујући смањење когнитивне функције мозга, заостајање у расту и проблеме са метаболизмом. Јод је есенцијалан микроелемент у сваком органу и ткиву људског тела.

Препоручена дневна доза јода је 13 mg за нормалну функцију организма (2 капи Луголовог раствора у млакој води, соку, јабуковом сирћету или млеку).

У хемијској лабораторији наше школе ученици смера техничар за фармацеутску и индустријску технологију припремају Луголов раствор према следећем рецепту:

Дакле, водени раствор јода садржи 5 % гранулираног јода и 10 % калијум-јодида. Калијум-јодид се прво раствори у истој количини воде и потом дода јод. Када се јод раствори, раствор се помеша са преосталом количином воде и филтрира у тамну, стаклену медицинску боцу са гуменим запушачем.

Калијум-јодид у овом препарату има улогу посредника за растварање, пошто је јод нерастворан у води.

Ако нисте знали…

Јод је неопходан за здравље простате, дојке, јајника, а посебно штитне жлезде. Kапљица Лугол јода дневно, према изјавама неких лекара, елиминише прву фазу развоја рака и убија абнормалне ћелије које циркулишу кроз тело. Јод је такође одличан антисептик и уништава бактерије и вирусе, који не могу постати отпорни на њега. Луголов раствор је ефикасан чак и у лечењу мононуклеозе.

Током чернобилске катастрофе, водени раствор јода (Луголов раствор) користио се за дезинфекцију воде и блокирање радиоактивног јода. Имао је и употребу у превенцији обољења штитне жлезде, као додатак исхрани и као антисептичко и дезинфекционо средство.

Неки од симптома мањка јода у организму:
Мањак јода у организму доводи до слабљења одбрамбених моћи организма, а то је први предуслов за болест.
Симптоми мањка јода су:
грчеви у мишићима, хладне руке и ноге, депресивно понашање, сува кожа, ломљиви нокти, гојазност, крхки нокти, осећај хладноће, депресија, сува коса, опадање косе, промуклост, нередовни циклус, успорени откуцаји срца, тешкоће с гутањем, летаргија, грлобоља, сува кожа, високи холестерол, слабо памћење…

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *