Регионално такмичење Ученичких компанија Централне Србије

Већ четврту годину за редом, Министарство привреде Републике Србије кроз пројекат Деценија предузетништва, подржава предузетничко образовање у Србији и то путем финансијске подршке спровођењу програма „Ученичка компанија“.

Општи циљ пројекта је повећање запошљивости младих кроз укључивање у привредну активност путем програма „Ученичка компанија“ током школовања.
Млади морају активно да учествују у свим сегментима савременог живота како би повећали своје могућности при запошљавању.
С ходно томе и наша школа „Жикица Дамњановић“из Смед. Паланке је укључена у програме Достигнућа младих и све више постаје подстицајна средина за развој предузетничке културе код ученика.

Дана 28. марта 2019 год. организација Достигнућа младих је реализовала такмичење из пројекта „Ученичка компанија“уз сарадњу и финансијску подршку Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој, у тржном центру „Плаза“ у Крагујевцу.
Своје производе и услуге на такмичењу представили су наши ученици IV6 одељења -Медицинске сестре техничари заједно са ученицима из: Кнића, Крагујевца, Крушевца, Пожаревца, Смедерева, Свилајнца, Трстеника и Велике Плане.

Од укупно 26 компанија, наша школа се представила са две компаније и то:

 • „Шуменко шоп“ која се бави производњом и продајом природних шумећих купки, путера за тело и балзама за усне.
 • „Lady lux“ која се бави производњом и продајом производа за: негу коже , уље за самопотамњивање, глитера као и уникатних миришљавих свећа.

Компанију „Шуменко шоп“ су представљали следећи ученици:

 • Станишић Милица- генерални директор
 • Спасојевић Слађана- директор производње
 • Марковић Лидија-директор финансија
 • Ивановић Милица-директор маркетинга
 • Миливојевић Јована-директор продаје

Компанију „Lady lux“ су представљали:

 • Радојковић Александра- генерални директор
 • Пантић Слађана-директор производње
 • Симић Катарина-директор финансија
 • Тодоровић Наталија-директор маркетинг

Компаније наше школе нису освојиле награду овог пута али како кажу ученици нису разочарани а нису ни клонули духом јер их ово такмичење научило многим стварима.

Након целог дана проведеног на сајму увидели су неке нове идеје, сазнали како да унапреде своје пословање а што је најважније дружили се са вршњацима предузетницима из других школа. Размењивали искуства, комуницирали са пролазницима и купцима.
Организатори овог пројекта су јако задовољни производима и маркетингом компанија наших ученика и добили су значајне похвале за свој рад.

Производи су и даље доступни за поручивање а биће изложени и у холу школе Жикица Дамњановић у Смед. Паланци.

Весна Луковић, проф.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *