Ученичко предузетништво

У циљу квалитетније наставе и подршке ученицима Средња школа „Жикица Дамњановић” у Смедеревској Паланци се укључује у бројне пројекте који су значајни не само за ученике наше школе већ и за наставно особље.

2017/2018 године постали смо део Пројекта „Предузетничко учење“ а у оквиру „Организације Достигнућа Младих у Србији“.

Организација Достигнућа Младих у Србији је део Међународног програма Junior Achievement Serbia који се спроводи широм света и укључује више од 10 милиона ученика годишње. У Србији је основана 2005. године и од тада је кроз програме прошло више од 30000 ученика.

Сви програми Достигнућа Младих  у Србији акредитовани су од стране Министарства просвете Републике Србије.

Обуку њихових програма су завршила два професора наше школе и то Весна Луковић и Милош Мирчевски. Обука је изведена у хотелу Крагујевац 26. октобра 2017.год.

Од 26 – 28.10.2018. одржана и годишња Конференција наставника ,,Достигнућа Младих” у Врњачкој Бањи  из области предузетништва. Циљ конференције је да наставницима представи и понуди атрактивне садржаје како би наставници унапредили рад у учионици, а, и ван ње.

У оквиру конференције одржано је више семинара везаних за ученичко предузетништво као и семинар везан за чланове Тима за развој међупредметних компетенција и предузетништво. Ову обуку је завршила професорка наше школе Весна Луковић. На Конференцији су била предавања људи који долазе из различитих области, разменили искуства са колегама из других скола. Говорило се о резултатима заједничких напора да предузетничко образовање постане доступно средњошколцима широм Србије.

У Средњој сколи ,,Жикица Дамњановић” постоји предмет Предузетништво који је обавезан и који је више теоретско учење предузетништва, али кроз ваннаставну активност-секцију из Предузетништва изучава се програм Ученичка компанија која представља реалну ситуацију у којој се ученици налазе и где стичу практична знања и вештине. Дакле, уценици у току школске године воде мини предузећа где осмишљавају производе или услугу за који верују да има будућност на тржисту, креирају бизнис план, маркетиншку стратегију и кроз интеракцију са пословним светом уче кроз успех, али и да уче из грешака.

У оквиру спровођења програма током читаве године организују се такмичења, сајмови, предавања, радионице који пружају могућност ученицима да кроз праксу негују предузетнички дух. Током учествовања у програму Ученичка компанија ученици развијају пословне и личне вестине: Основе економије, креирање бизнис плана, финансијска писменост, вештине куповине и продаје, вођење пословне документације, креативност, критичко мишљење, самопоуздање, преузимање одговорности, тимски рад.

29.11.2018. у Крагујевцу три ученице наше школе IV-5 одељења, а то су: Маринковић Викторија, Павловић Наталија и Јовановић Марија су уествовале на Регионалном такмичењу средњошколаца у Предузетничким вештинама ,,Пословни изазов” и стекле лепо искуство осмишљавајуци пословне идеје као и креирајући бизнис план за ту пословну идеју са средњосколцима из других скола .

28. марта 2019. године ученици насе сколе IV-6 одељења учествују на Регионалном такмичењу Ученичких компанија у Крагујевцу са представљањем две компаније и то: ,,Шуменко шоп”и „Lady Lux“.
То су: Милица Станишић, Слађана Спасојевић, Јована Миливојевић, Лидија Марковић, Милица Ивановић, Радојковић  Александра, Пантић Слађана, Тодоровић Наталија, Симић Катарина.

Аутор: Весна Луковић, проф.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *