Интерне обуке одржане у оквиру пројекта “Нове вештине за нове могућности”

У оквиру пројекта “Нове вештине за нове могућности”, финансираног од стране Европске уније, дана 10.04.2023. године, одржано је  више стручних усавршавања за. На првој обуци наставници су имали прилику да прођу тренинг о основама коришћења  апликације Канва (Canva). Наставница прехрамбене групе предмета Милена Јашовић је колегама показала основне могућности које има апликација Канва и како се све може користити у настави. У оквиру друге обуке „Израда презентација у Канви“ учесницима је показано како се креира презентација, додају анимације, ефекти и звук и на који начин креирану презентацију могу поделити, односно у ком формату је могу скинути са платформе. У оквиру практичног дела обуке, учесници су имали задатак да направе презентацију, 2-3 слајда а затим додају ефекте и анимацију .

У оквиру друге обуке, коју је реализовала Мирјана Васиљевић, наставница хемијско технолошке групе предмета- „УПОЗНАВАЊЕ СА ПЛАТФОРМОМ Quizizz „, учесници обуке упознати су са креирањем налога на овој платформи. Кроз презентацију урађену помоћу апликације Quizizz објашњено им је како могу да направе интерактивну лекцију или квиз и како користећи ову платформу покрећу лекцију или квиз и деле приступ ученицима. У оквиру практичног дела обуке учесници су самостално направили кратак квиз и урадили квиз предавача. У оквиру друге обуке „КОРИШЋЕЊЕ АПЛИКАЦИЈЕ MENTIMETER У НАСТАВИ“ учесници обуке упознати су са креирањем налога на овој платформи. Учесницима је показано, кроз презентацију урађену у овој апликацији како се овај интерактиван алат може користити за подстицање активног учешћа ученика у предавању, како можемо проверити шта ученици мисле о теми и да ли су разумели излагање, на који начин креирану презентацију или питања могу поделити, односно у ком формату је могу скинути са платформе. У оквиру практичног дела обуке, учесници су имали задатак да направе питања и одговоре на питања предавача помоћу ове апликације.

На трећој обуци коју је одржала Ана Стојановић, наставница прехрамбене групе предмета – „Упознавање са платформом Кахут“, наставници, полазници су кроз презентацију упознати са карактеристикама и могућностима примене платформе Кахут, начином регистрације, креирања и реализације квиза. Имали су два практична задатка, прво да ураде квиз, а затим да се региструју и креирају сопствени квиз. На усавршавању су присуствовала 22 наставника. На стручном усавршавању- Коришћење платформе Падлет у настави, полазници су кроз презентацију упознати са могућностима применене ове платформе. А са начином креирања, подешавањима и дељењем Падлета упознати су на конкретним примерима. Наставницима је као пример добре праксе приказан Падлет направњен у циљу пројекта Негујмо толеранцију – интеркултурални кутак, у ком су учествовали ученици Основне школе „Олга Милошевић“ и ученици Средње школе „ Жикица Дамњановић“. Практични задатак за наставнике био је групни рад креирање падлета у циљу промоције образовног профила за упис у наредну школску годину. 

Евалуација одржаних обука : 90 % од присутних наставника стручна усавршавање и приказане презентације сматра квалитетним и корисним. 85 % наставника се слаже да садржаји усавршавања одговарају њиховим потребама и да ће научено на о моћи да примене и тиме унапреде свој рад. 

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.