Средња школа Жикица Дамњановић
UncategorizedАктуелностиСлајдер

22. март-Светски дан воде

22.марта ове године, обележили смо Светски дан воде уз мото „Буди промена коју
желиш и да видиш у свету“.
Ученици наше школе, а чланови Еко школе, еТвининг пројекта „Eco-Steam“, хемијске и
прехрамбене секције су кроз низ различитих активности обележили овај дан.
Заједнички су у холу поставили изложбу која је имала за циљ да укаже како осталим
ученицима, тако и наставницима, шта је то што сваки појединац може да уради како
бисмо сачували воду.
Ученици одељења IV1, Никола Златковић и Драгана Костић, заједно са професором
Тањом Тешић, одржали су едукацију ученицима првог разреда, образовних профила
оператер у прехрамбеној индустрији и пекар. Ученици- гости су присуствовали
радионици у пратњи професорке Соње Перовић Матић. Том приликом, предавачи су,
најпре, објаснили значај хлорисања воде, а потом и поступак за доказивање присуства
хлора у води. Ученицима-гостима дали су различите узорке воде и дестиловану воду и
реагенс за доказивање хлорида у води. На основу огледа који су урадили гости, њихов
задатак је био да објасне зашто су у свим узорцима воде добили позитивну реакцију,
осим у дестилованој води. Затим су предaвачи објаснили како се одређује
квантитативни садржај хлорида у води и помогли гостима да практично ураде
аргентометријску титрацију и упореде добијене резултате. Предавачи су, такође,
објаснили и зашто се на појединим базенима осећа мирис „хлора“.
Професорка биологије, Слободанка Милијашевић, објаснила је ученицима
прехрамбене секције на који начин се врши микробиолошка анализа воде.
Чланови „Eco-Steam“ пројекта, ученици одељења IV1 i I3, имали су задатак да краћим
видеом представе воде свога краја партнерима из Турске и Јордана. Прва група
обишла је Јасеницу, друга група имала је задатак да обиђе jезеро „Кудреч“. Трећа
група је обишла фабрику „Воћар“, где им је показано на који начин се отпадне воде из
ове фабрике третирају пре испуштања у канализацију.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *