Нове вештине за нове за нове могућности

У оквиру Еразмус+ пројекта Средња школа ,,Жикица Дамњановић” релизовала је пројекат КА1 мобилности наставника „Нове вештине за нове могућности“ у оквиру кога су наставници наше школе имали прилику да присуствују стручном семинару под називом ”Innovative Skills in ICT through collaborative and project based teaching learning”, који је одржан од 9. до 13. маја 2022.год. у Алкали ( Аlcalа de Henares) у близини Мадрида, у Шпанији. Стручну обуку је реализовао Cervantes Training центар, чије је седиште у Алкали и који има дугу традицију организовања разних обука и панела из области образовања. Такође, интересантно је да се у организацији Cervantes Training центара, сваке године додељује награда за најбоље књижевно дело шпанског говорног подручја. Овој стручној обуци присуствовали су Јелена Јовковић, школски психолог, Маша Станишић, професорка здравствене неге, и Милош Мирчевски професор филозофије и групе предмета.

У оквиру ове обуке наши наставници имали су прилике да савладају употребу више ИКТ алата poput Rubistar4teachers, E- twinning, Clasroomscreen, Miroboard, SkethcPad које је могуће користити у реализацији наставе. Поред ових ИКТ алата, наши наставници упознати су са могућношћу коришћења апликација за израду квизова, као што Gimkit, Edpuzzle, Kahoot.
Такође на обуци било је речи и о колаборативном учењу и његовим предностима, заједно са присутним наставницима смо делили своје добре праксе које примењујемо у раду у школи. Колаборативно учење или козависност у процесу наставе на релацији ученик-ученик је важан аспект у настави како би превенирали рано напуштање школе, односно као важан алат у мотивисању ученика и одржавању мотивације за учење.

Током обуке акценат је био на наставнику тј.разматрали смо које особине поседује добар наставник и које особине су најважније за процес наставе и за рад са ученицима. Представљене су нам технике мајнфулнеса односно како да будемо присутни у тренутку који је сада и овде. Имали смо групни вежбу где смо размењивали технике које користимо у свакодневном раду а које нас оснажују и усмеравају да размишљамо позитивно. Овај део обуке је био веома користан у смислу оснаживања наставника и психолошке подршке ученицима. Добили смо идеје како да сопствену праксу континуирано евалуирамо и побољшавамо.

Наш тим је презентовао своју државу и своју школу као и занимљиве аспекте образовања осталим учесницима тренинга. Поред Србије било је учесника из Румуније, Мађарске, Естоније и са Кипра. Након презентација имало смо прилику да разменимо контакте и идеје за будуће пројекте.
Током боравка у Шпанији имали смо прилику да време проведено у Алкали искористимо за упознавање културе и историје Алкале и Мадрида. Посетили смо Сервантесову кућу (Cervantes Birthplace), музеј Прадо, Универзитет у Алкали (први факултет у Алкали- College of San Ildefonso), и друге знаменитости Алкале ( Cervantes Square, Santos Niños Cathedral, Archbishop Palace).

Аутори: Јелена Јовковић и Милош Мирчевски

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.