Природна козметика из наших лабораторија

Поводом организовања продајне осмомартовске изложбе, у оквиру лабораторија наше школе, реализоване су радионице за израду природне козметике и средстава за личну хигијену. Радионице овог типа организују се већ трећу годину за редом, при чему се укључује велики број ученика различитих образовних профила који припадају подручју рада хемија, неметали и графичарство.

Ови производи се израђују од потпуно природних, сертификованих сировина органског порекла и у свом саставу не садрже штетне супстанце попут парабена, формалдехида, соли тешких метала итд. Ученицима су указане предности ручно рађених, природних производа у односу на производе добијене у индустријским погонима. Поред тога што су благотворни за нашу кожу, ови производи, обезбеђују и мање загађење животне средине због брже биоразградивости.

Ученици су имали прилику да науче да праве крему са хијалуронском киселином, маст за усне богату витамином Е, дезодоранс у стику, сапуне добијене естерификацијом више масних киселина које потичу из хладно цеђених биљних уља, као и декоративне сапуне израђене од сертификоване глицеринске базе богате биљним глицерином.
Како би се повећала доступност ових производа нашим суграђанимa, и ове године је организoвана продајна изложба у центру Смедеревске Паланке поводом обележавања Међународног дана жена. Владало је велико интересовање за производе овога типа што показује чињеница да су сви призводи продати у кратком временском периоду.

У радионицама су учествовали следећи ученици: Јована Јовчић I-2, Сташа Гинић I-2, Анђела Ристић III-2, Невена Стоиловић III-2, Милан Девић III-1, Марија Милисављевић IV-1, Софија ЈагодићIV-1, Вања Пантић IV-1, Анастасија Златковић IV-2 и Андријана Златковић IV-2
Радионице су водиле Татјана Тешић и Лелa Белић, наставници хемије наше школе.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.