Радионица за израду парфема

У просторијама СШ „Жикица Дамњановић“ реализована је радионица за израду парфема. Радионица се саcтојала из два дела. У првом делу, путем презентације, ученици су могли да се упознају са теоријским основама израде парфема.Од тога који су основни састојци који улазе у састав парфема, порекло и начин добијања мирисних компоненти, начин комбиновања истих у циљу добијања одговарајуће мирисне ноте. Такође, им је указанао на разлике између производа који су доступни у продаји под различитм називима попут тоалетних, колоњских, парфемских вода и самог парфема.


Презентацију теоријског дела можете погледати на: https://www.canva.com/design/DAEMKfwsdPc/q0yOu77svxC48yS5ffxS5Q/edit

Други део радионице, практичан део, одвијао се у лабораторији за физичку хемију у нашој школи. Ученицама су биле на располагању парфемске есенције које се користе у изради парфема и које садрже у себи неколико различитих мириса. Такође су им била понуђена и етарска и мирисна уља која се користе у фармацеутској и козметичкој индустрији. Њихов задатак је био да, према свом осећају, искомбинују мирисе и на тај креирају парфем који би њима одговарао.

Да би њихови парфеми добили коначан изглед, неопходно је било да осмисле назив парфема и изглед етикета, при чему су показале изузетну креативност.

Циљ ове радионице јесте оснивање ученичке компаније која би била део реализације програма Достигнућа младих у Србији. Ова организација се иначе бави промоцијом предузетнишва код ученика средњих школа.

У радионици су учествовале: Сташа Гинић I-2, Јована Јовчић I-2, Ђурђија Јовановић III-1, Анђела Денић III-1, Нина Јанковић III-1, Анђела Ристић III-2 и Невена Стоиловић III-2.

Радионицу су организовали и водили наставници хемије у нашој школи Татјана Тешић и Лела Белић.

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *