„Кул је да знаш“. Вршњачком медијацијом против насиља.

У Великој Плани у хотелу „Вир“ одржана је обука за вршњачке медијаторе и супервизоре од 15.-17.9.2019.год у оквиру пројекта „Кул је да знаш“. Вршњачком медијацијом против насиља. Носилац пројекта је удружење „Свет речи“ из Велике Плане, подржан од стране Министарсва омладине и спорта, а реализатор обуке је Центар за креативну педагогију. Поред наше школе у пројекту учествују средње школе из Велике Плане, Пожаревца, Кучева, Деспотовца, Велике Плане и Паланачка Гимназија. Наши ђаци Стефан Анђелковић, Милица Стојадиновић и Наталија Загорац су 3 ученика из наше школе који су обучени за вршњачку медијацију, са својим ментором психологом, Јовковић Јеленом.

Медијација или посредовање је облик мирног решавања сукоба између две или више страна, уз помоћ треће неутралнe, независнe и непристраснe стране, односно медијатора. Медијатори странама помажу у успостављању прекинуте комуникације, слободном изношењу свог мишљења и емоција омогућавајући им да се међусобно слушају и разумеју. Ученици су обучени да сами реагују у ситуацијама сукоба у одељењу, како би спречили даљу ескалацију сукоба и насиље.

„Средњошколци се обучавају како би сами интервенисали у својим одељенским заједницама да спрече насиље да се даље распламсава и да учествују у процесу медијације када до конфликта дође, а обе стране желе да се помире“, рекла је Живкица Ђорђевић, педагог и тренер на обуци.

У току септембра и октобра у школи ће бити организована обука за медијацију за представнике ученика из сваког одељења. Након тога у понедељак 23.09.2019.год. ће бити организована манифестација „Спортом против насиља“. У наредним месецима биће организоване још две манифестације у школи „Културом против насиља“, затим „Музиком против насиља“ као и конкурс за најбоље кратке филмове, а све у циљу афирмације медијације као начина решавања сукоба.

Аутор текста: Јелена Јовковић, психолог

Дели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *